Myntdöden?

Vi hade en intressant diskussion på lunchen idag, jag och mina närmaste kollegor. Vi hade beställt sushi och stannade kvar i lunchrummet för en gångs skull. Vilket är det mest osannolika sättet att dö på som ung frågade Kent, en kille vi nyligen anställt direkt efter han blev klar med sin högskoleutbildning.

Att träffas av blixten? Nej verkar näst intill osannolikt men kanske dö av bränder den orsakat.

Flygolycka då? Ja då har man verkligen otur svarade jag. Har för mig att jag läste någonstans att det varje dag går ca 90000 flighter runt om på jorden. Och det sker endast några få dödsolyckor varje år. Att vara med på en av dem är ju sämre odds än att vinna på lotto menade jag.

flygplan i solnedgång

Berit, vår sekreterare på kontoret bröt in. Jag och min man Rune var på semester i Paris förra året. Då hörde vi talas om en amerikansk turist som hade fått ett mynt i huvudet när han stod vid Eiffeltornet. Tydligen hade någon släppt det från högsta utsiktsplats för att se vad som hände. Det blev tydligen ett stort jack i huvudet och så kraftig blödning att han inte gick att rädda. Ähh inte en chans sa Kent. Det måste vara en myt –  myntet får ju mycket luftmotstånd även om det är litet och det är inte speciellt tungt. Jag skulle tänka mig att myntet max får en tiondel så hög hastighet som en pistolkula. Det gör nog lite ont men inte så mycket mer. Tant Berit skall inte tro på allt hon hör skrattade Kent och så avslutade vi lunchen.

eiffeltornet

Jag tror Kent har rätt. Man kanske skulle kunna dö, men det bygger på att myntet flyger neråt med den smala biten neråt hela vägen, annars tar luftmotståndet för mycket av farten. Ett mynt är inte så väl balanserat och det räcker att en liten vindputs slår till den, men man ska aldrig säga aldrig. Är rätt nyfiken på den här myten, tror du man kan dö av det?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *